Hiljamielen bordercolliet

Naavisemon NihkulKuva © Sparkle. Kuva aukeaa suuremmaksi klikkaamalla!

porohirvas "Nihkul"
harmaa, 101 cm / 122 kg
s. 24.10.2018 (1v 2 kk)
kasvattanut Hilla, porola Naavisemon
omistaja Sparkle, kennel Hiljamielen

Nihkulista

Sinä päivänä, kun päätin hankkia Hiljamielen bordercollieiden ja lampaiden sekaan sellaisen kapistuksen kuin poro, en todellakaan tiennyt mitä olin hankkimassa.
Kuvittelin meillä pian olevan ystävällinen, ehkäpä hieman pehmonallea muistuttava halikaveri, josta tulisi vielä jonain päivänä Lillekullen kuumin vetonaula. Sellainen rahasampo, jota lapset kinuaisivat päästä sukimaan ja paijaamaan Ruotsista asti.

Valintaprosessi tietysti toteutettiin hartaasti (yhdessä yössä). Poron vanhempien piti olla lempeästä ja sosiaalisesta päästä, sellaisia sydäntä pakahduttavia lemmikkiporoja.
Niinpä Nihkulin isäksi valikoitui Uhkku, hirvas, joka antaa lasten istua selässäkin ja joka lähinnä muistutti luonteeltaan pöhköä, herttaista koiraa. Emänä taas toimi sievä ja siro Suivakka, joka yli kaiken rakastaa huomiota, herkkupaloja ja uusia tuttavuuksia. Täydellinen yhdistelmä!

Nihkulia kohtaan oli luonnollisesti kovat odotukset. Häntä paijattiin ja häntä näytettiin kylän kaikille viidelle lapsukaiselle. Uteliaaksi osoittautunut vasaparka lähinnä haki tukevinta otetta Appelgrenin poikien villapaitojen hihoista ja pompahteli hätkähdyttävän korkeita hypähdyksiä aina lasten selän takana. "Kyllä se varmaan ohi menee", totesin, kun naapurit vihjailivat lauantaiostokseni olleen vikatikki.

Niin se on aina koirieni kohdalla mennyt.

Nihkulin täytettyä vuoden päivät päätin hyväksyä totuuden: hänestä ei tulisi kylän vetonaulaa ainakaan siinä alkuperäisessä merkityksessään. Nihkulista oli kasvanut toki mitä sosiaalisin porohirvas: hän oli aina vastassa, tuli pihaan sitten kuka tai mitä vain. Poron uteliaisuudella ei tunnu olevan rajoja, ja hän onkin löytänyt metsätontiltamme monet vuosien saatossa hukatut koiranlelut. Niitä hän kantaa pihaan ylpeän hypähteleviä askeleita lasketellen.

Nihkul osaa kuitenkin olla velmu. Hän tietää miten ihmiset (tai koirat) hurmataan, mutta hän myös tietää miten heidät saa perin pohjin säikäytettyä. Kun satakaksikymmentäkiloinen porohirvas seisahtaa takajaloilleen aivan varpaidesi juuressa, saatat haukata henkeäsi paristi. Useimmiten poroherrasen tavoitteena on napata päässäsi ollut niin-houkutteleva-hattu. Nihkul tietää kuinka käyttää hyödykseen viattomien vieraiden hyväuskoisuutta. Yleensä muistan onneksi varoittaa ajoissa!

Poropoika sopii toki erinomaisesti näinkin aktiiviseen pyöritykseen mitä bordercollietilalla useimmiten on. Hän vähät hätkähtää jyrinöitä tai murinoita, hän vain mennä puksuttaa ja nauttii elämän yllätyksellisyydestä. Nopea Nihkul kyllä on, sen se ainakin meni vanhemmiltaan perimään: Nihkul ja Totti-bortsumme tuntuvat ottavan spurtteja tuon tuosta.

Aivan erityisen hyvin poroherra vaikuttaa viihtyvän tanskandoggiuroksemme Monksin kanssa, liekö syynä sitten tuo yhtenevä kokoluokka vaiko sitten Monksin seesteisen ja leppoisan luonteen tarjoama tasapainoittava elementti. Kaksikko nähdään usein pellolla verkkaiseen tahtiin vieriviereen nuuskimassa ja toisaalta myös verannamme juurella lepäämässä.
Nihkul on laumassamme kaikkien kaveri, ja vaikka sitä joskus ilkikuriseksi nimitelläänkin, on se loppujen lopuksi sydämeltään juuri sellainen poro mitä tilallamme tarvittiinkin.

Suku & jälkeläiset

i. Uhkku
suivakko, 105 cm / 130 kg
ii. Ásko (evm)
vaalea, 110 cm
iii. tuntematon (evm)
iie. tuntematon (evm)
ie. Risten (evm)
valkoinen
iei. tuntematon (evm)
iee. tuntematon (evm)
e. Suivakka
suivakko, 85 cm
ei. Lemek (evm)
tummanruskea
eii. tuntematon (evm)
eie. tuntematon (evm)
ee. Ándá (evm)
vaalea
eei. tuntematon (evm)
eee. tuntematon (evm)

Ei vielä jälkeläisiä | s. 00.00.0000 | e.

h./v. ... "", om.
h./v. ... "", om.
h./v. ... "", om.

Kuulumisia

11.01.2019 Nihkul on viimein päässyt hengähtämään tarvottuaan melkoisten joulunpyhien läpi. Nuorella porolla oli hirveän paljon nähtävää ja koettavaa: hän pääsi poseeraamaan tonttulakki ja kulkusvyöt somisteinaan ties kuinka monen kärsivällisyyttä vaatineen lapsukaisjoukkion keskellä. Valokuvat olivat varsin hellyyttäviä, ja porolainen sai kärsimystensä helpotukseksi ilmeisesti mitä parhaiten maittavia omenalohkoja. Oikein paljon on ollut hommia, ja vähän pääsi hän jo rekeäkin vetämään loppiaisen korvilla.

29.11.2018 Kuten varmana kevään tulon merkkinä toimivat kotia koristavat mutaiset tassunjäljet, on talven saapumisen merkki selvästi lumenvalkeaksi itsensä naamioinut poro. Jos sen siis vain kykenee erottamaan astellessaan silmiäkirpaisevan kirkkaalle pihamaalle. Meille Lillekulleenkin on vihdoin saatu lunta, ja Nihkul nauttii elementistään omituisen paikallaan nököttäen.
"Sillä on taas jotain mielessä", ukko-Hellström arvaili poron aivoituksia. Siltä se kieltämättä vähän vaikutti, eihän tuo poro koskaan aiemmin ole vain olla olotellut eikä varsinkaan sadeilmiön alla. (Kaatosateessa lapsenomaisesti rellestävä poro on ollut viime aikoina paljon tavanomaisempi näky.)
Mutta niin se vain seisoskelee. Tänään tuli lunta taukoamatta aamuyhdeksästä iltapäiväkolmeen. Nihkul möllötti kuin paraskin partiolainen. Myräkän tauottua se vihdoin kiinnostui kädessäni useampaan otteeseen heiluneesta porkkanastakin. Sen syötyään kiinnosti jo raahautua perässäni pultussa roikkuen. Onpahan ainakin terve.

31.10.2018 "Vad fan!" kylässämme kajahti, kun vastassani ollut Staffan huomasi minun taluttavan poroa pihaan. Olin juuri palaamassa kotiin Lapin ruskasta. "Toisenlaisia tuliaisia tällä kertaa", totesin, Nihkulin tuijottaessa Hellströmin ukkoa uteliaisuus silmissä kiiluen. "Eihän tässä ole enää mitään järkeä", mies puuskahti ja paiskasi hanskansa pihamaalle. Samassa hetkessä Nihkul ponkaisi vauhdikkaan loikan eteenpäin (piru vie noilla koivilla pääseekin), nappasi hanskaparin maasta mennessään ja paineli suoraan kohti mutapelloksi kutsuttua räävimaata pihamme laitamilla.
Pidättelin kasvoilleni väkisin vääntyvää naurunirvistystä, kun Staffan puuskahti ja rääkäisi: "Poronnahastahan saa erinomaisen hyviä käsineitä!" Katselin mutakossa edestakaisin rallattelevan poron menoa ja tiesin kyseessä olleen loisto-ostos. Eiköhän se vielä Staffaninkin pahaisen lepyttelisi!

Kilpailukalenteri

10.04.2019, Hilla: " Siistit sivut joissa selkeä teema, ihana piirroskuva, plussaa pitkästä esittely tekstistä ja päiväkirja kirjoituksista. Muutamia kirjoitusvirheitä siellä täällä, pilkkuja puuttui ja osa sanoista kirjoitettu yhteen. Suloinen poro! "

Poronäyttelyt
10.04.2019vPHY | Hilla75 p. (II-tulos)
Poroagility
12.04.2019vPHY | Hilla1/6
12.04.2019vPHY | Hilla3/6
12.04.2019vPHY | Hilla5/6
16.04.2019vPHY | Hilla3/6
16.04.2019vPHY | Hilla4/6
16.04.2019vPHY | Hilla1/6
Poroajo
18.04.2019vPHY | Hilla2/7
18.04.2019vPHY | Hilla4/7
18.04.2019vPHY | Hilla1/7
22.04.2019vPHY | Hilla5/7
22.04.2019vPHY | Hilla1/7
22.04.2019vPHY | Hilla1/7
28.04.2019vPHY | Hilla3/7
28.04.2019vPHY | Hilla1/7

Tämä on virtuaalikenneli | This is a sim-game kennel